Téli gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-280 6567

 
Márka:
Év:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

Nyári gumi - toplista

adac_teli_gumi_teszt_2012aAz ADAC 2012-ben is elvégezte a szokásos téli gumi tesztjét, amelyről elsők közt számol be a Taylorgumi.hu. Az ADAC 2012-es téli gumiabroncs teszten ezúttal három méretben mérkőztek meg egymással a téli gumik. A kompakt méretet idén a 165/70 R14 T jelentette, ami a kisautók jellemző téli gumiabroncsa. Középkategóriában a 205/55 R16 H gumiabroncsok képviseltették magukat, ami a középkategóriás személyautók egy tipikus téli gumija. A legnagyobb méretben pedig a 215/65 R16 T méretű téli gumiabroncsok kerültek nagyító alá, amely jellemzően SUV méret.

 

 

Téli gumi teszt eredmények 165/70R14 T - ADAC 2012

adac_2012_kismeret

 

Az ADAC 2012-es téli gumi tesztjében a 165/70 R14 T méretben 15 különböző gumiabroncs került vizsgálatra. Ez a méret a kisautók gumiabroncsa, ami nem meglepő módon, mégis a nagynevű gyártók küzdelmét hozta. Bár 15 különböző mintázatú gumiabroncs kapott helyet a tesztben, egyetlen gyártó, egy terméke sem érdemelte ki a kiváló minősítést! Jó minősítést is csupán három gyártó egy-egy téli gumija kapott. Ebben a méretben a Michelin Alpin 4 végzett az élen, ami a egyaránt kiemelkedőt nyújtott száraz, havas, nedves úton egyaránt, és kopásállósága is figyelemreméltó. A Continetal WinterContact TS 800 téli gumi állhatott a képzeletbeli dobogó második fokára, ami a havas, nedves utakon mutatott jó teljesítményével, valamint üzemanyag takarékosságával emelkedett ki a mezőnyből. Harmadik helyen, szintén jó minősítéssel végzett a Pirelli Winter 190 Snowcontrol téli gumi, ami a jó átlagteljesítményének köszönheti a sikerét.

Érdemes szót ejteni a középmezőnyben végzett abroncsokról is, amelyek mind megfelelő, ajánlott minősítést kaptak, tehát minden további nélkül nyugodtan válasszuk őket. A középmezőny élén végzett talán kicsit meglepő módon a Barum Polaris 3 téli gumiabroncs, ami a száraz úton mutatott gyengébb teljesítményének köszönheti, hogy lemaradt a dobogóról, csakúgy, mint a Sava Eskimo S3+. Meglepő a Goodyear Ultragrip 8, a Dunlop SP Winterresponse, és a Vredestein Snowtrack 3 középmezőnybeli szereplése. Ne felejtsük el, hogy csak ebben a méretben mérvadó a teszteredmény, és a megfelelő minősítés nem jelent semmilyen negatív felhangot. Általában egy-egy gyengébb tulajdonságnak köszönhetik az említett abroncsok a gyengébb szereplésüket. A megfelelő minősítés, azt jelenti, hogy ajánlott abroncsokról van szó, tehát az ADAC ajánlott kategóriába sorolja őket.

Az elégséges kategóriába egy abroncs került, a GTRadial ChampionWinterPro téli gumiabroncs, ami a havas úton nyújtott gyenge teljesítményének köszönheti helyezését.

Két gumiabroncsot „jutalmazott” az ADAC elégtelen, vagy nem ajánlott minősítéssel. Az Effiplus Epluto I a neves úton mutatott kifejezetten gyenge teljesítményt, csak úgy, mint a Premiorri ViaMaggiore, ami emellett száraz úton is alulteljesített, sőt messze a legnagyobb zajszintet produkálta.

 

 

Téli gumi teszt eredmények 205/55R16 R16 H - ADAC 2012

 

adac_2012_kozep

 

A 205/55R16 R16 H-es méret jellemzően a középkategóriát személyautók tipikus gumiabroncsa, ami legnépszerűbb kategóriának számít. Itt 16 különböző téli gumi került összehasonlításra, illetve tesztelésre.

Öt gumigyártó abroncsa kapta meg 2012-ben a jó minősítést, ami azt jelenti, hogy kifejezetten ajánlott abroncs mindegyik. A lista élén a Continental Winter Contact TS 850 téli gumiabroncs foglal helyet, ami havas, valamint jeges úton vert a mezőnyre, emellett üzemanyag takarékosság szempontjából is kiválóan teljesített, és holtversenyben Michelin Alpin A4 gumival, a lekopásállóbb abroncsnak is bizonyult. A képzeletbeli ezüstöt a kisebb méretben teszt győztes Michelin Alpin A4 nyerte, ami a száraz úton, és havon is nagyon jól teljesített, és nagy kopásállóságból tett tanúságot. A lista harmadik helyén a Dunlop SP Winter Sport 4D abroncsot találjuk, ami nedves úton teljesített kimagaslóan, de a többi területen is jól teljesített, csak úgy, mint a kisebb méretben kevésbé sikeres Goodyear UltraGrip 8. Jó minősítést kapott még a Nokian WR D3 téli gumiabroncs, ami általánosan jó teljesítményt nyújtott, kivéve a nedves úton végzett tesztet, ahol kicsit gyengébb eredményt produkált.

10 különböző téli gumi kapott megfelelő, vagyis ajánlott minősítést a 2012-es ADAC téli gumi teszt során. Közülük a Bridgestone Blizzak LM-32 mintázatú abroncs teljesített a legjobban, ami a nedves úton mutatott kissé szerényebb eredménye miatt került ki a legjobbak közül. A Sepmerit Speed-Grip 2 száraz, és jeges úton bizonyult az elvártnál kissé gyengébbnek, míg a Vredestein Snowtrac 3, sajnos pont a havas úton végzett teszt során gyengélkedett.

Elégséges osztályzatot egy abroncs sem kapott ebben a méretben idén az ADAC-tól.

Mindössze egy gumiabroncs kapott a teszt során nem ajánlott, vagyis elégtelen osztályzatot, ez pedig a Syron Everest 1-es típusú téli gumi abroncsa, amelynek a tesztelése, némileg felesleges dolognak is tűnhet, hiszen már nem gyártják, és csupán néhány kereskedőnél találni belőle elszórtan. A teszt után ezek értékesítésének esélye is a minimálisra csökken valószínűleg.

 

Téli gumi teszt eredmények 215/65 R16 T- ADAC 2012

 

adac_2012_suv

 

Idén az ADAC gondolt a városi terepjárók, SUV-ok tulajdonosaira is, hiszen a legnagyobb méret, amit teszteltek, tipikus SUV téli gumi méret. 6 különböző abroncsot tesztelt az ADAC ebben a kategóriában.

A hat vizsgált SUV téli gumi közül három kapott jó, vagyis kifejezetten ajánlott minősítést. A győztes a Bridgestone Blizzak LM-80-as gumiabroncsa, ami szinte minden teszten maga mögé utasította a teljes mezőnyt, bár a második helyezett Dunlop SP Winter Sport 4D, és a harmadik Continental CrossContact Winter csak egy hajszálnyival maradt le mögötte.

Két gumiabroncs kapott ajánlott, vagyis megfelelő minősítést, a Goodyear UltraGrip 8, és a Sava Eskimo SUV. A Goodyear nedves úton kiválóan teljesített, a száraz úton mutatott kisebb teljesítményének köszönheti kevésbé jó besorolását. A Sava Eskimo SUV rendelkezik a legjobb kopásállósággal, azonban a teszt többi részén már nem tudott kiemelkedőt mutatni.

adac_teli_gumi_teszt_2012bEgyetlen abroncs kapott elégtelen, vagyis nem ajánlott minősítést az ADAC 2012-es téli gumi tesztjén. A Sailun Ice Blazer WSL2 nedves éjeges úton mutatott nagyon gyenge teljesítményt, aminek köszönheti utolsó helyét, és a nem ajánlott minősítését.

Összességében elmondható, hogy a papírforma idén sem borult jelentős mértékben, hiszen a tesztek élén is jellemzően a legnagyobb, eddig is bizonyított megbízható gumi gyártók típusai foglalnak helyet. A Michelin és a Continental gumiabroncsai évek óta a tesztek élmezőnyében foglalnak helyet, és nem volt ez másképp idén sem.  Kellemes meglepetés kis méretben a Barum Polaris 3 kiemelkedően jó szereplése, és a Nokian WR D3 középkategóriában elért eredménye.

Ha egy győztest kellene választanunk, akkor az minden bizonnyal a Michelin Alpin A4-es téli gumi, hiszen kis méretben megnyerte a kategóriáját, és a közepes méretben is csak hajszálnyival maradt le az első helyről.

A nem ajánlott gumiabroncsoktól tartsuk távol magunkat, a többivel nyugodtan nekivághatunk a téli évszaknak.