Nyári gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-347-0293   

 
Márka:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

Nyári gumi - leggyakoribb méretek

eletmento teligumiMinden évben előkerül a kérdés, hogy szabad-e télen is nyárigumival közlekedni? Az európai országokban végzett felmérések szerint jelenleg is nagy százalékban használnak téligumi helyett nyárit a magukat elég okosnak gondolók.

Az indoklás számukra, hogy nálunk nincs is hó, szinte alig van jég, és amúgy sincsenek mínusz 20 fokok!

Az ellenvélemény, amit mindenhol olvashatunk, hogy 7 C° fok alatt a nyári gumi nem használható, felkeményedik, és csúszik.

Mi az igazság?

A nyári gumiabroncsok nagy része télen is tökéletesen használható, lenne, de nem az! Azonban az ok nem a 7 C°fok alatti hőmérséklet, és a felkeményedés, hanem a nedvesség!

A hideggel a nyárigumik nagy része legalább olyan jól megbirkózik, mint a téligumik, azonban a nedvesség kivégzi őket, és sajnos, sokszor azokat is akik nem veszik ezt komolyan! Számos téligumi teszt során végeztek olyan vizsgálatot, hogy a téligumi abroncsok közé becsempésztek nyári gumit is. Az eredmények általában azt mutatták, hogy a jó minőségű nyári gumi, a száraz teszteken nagyjából hozta a téli abroncsok szintjét, a gond a nedves tesztek során jelentkezett. Ezeknél ugyanis azonnal elvérzett a nyárigumi. A fékút hírtelen megnőtt, és a jármű irányíthatósága lényegesen romlott.

Tehát összefoglalva:

Hideg évszakokban, ősztől – tavaszig a nyárigumi is megfelelő patadást nyújt, de csak száraz úton!

Nedves úton óriási a különbség, és életveszélyessé válik a nyári gumi. Vizes úton 30-40% különbség is tapasztalható a két féle gumiabroncs féktávja között, havon legalább a pudlájára nő a féktáv,  a jégről meg ne is beszéljünk, mivel ott már a téli abroncsok közül is csak a legjobbak nyújtanak némi biztonságot.

AquaplaningVége a nyárnak, és ilyenkor egyre több az esős nap. Mivel az elmúlt hónapokban csak száraz útviszonyokkal találkoztunk, nem árt a szokásosnál óvatosabban vezetni, mivel az esős, vizes, csúszós utak jóval komolyabb odafigyelést igényelnek vezetéstechnikai szempontból.

 

Van, aki ilyenkor már felteszi a téli gumit a kocsira, de a többség még a nyárival autózik, aminek igazából a most ebből a szempontból nincs jelentősége.

 

A lényeg, hogy a gumiabroncs megfelelő minőségű legyen. Száraz úton a legtöbb abroncs megfelel az alapvető elvárásoknak, ha a sebességet, és a vezetési stílust is a gumi teljesítményéhez igazítjuk. Az esős, vizes időben már más a helyzet. Ha nem kifejezetten olyan gumiabroncsok választottunk, ami a gumitesztek alapján kiválóan viselkedik a vizes úton, mindenképpen úgy kalkuláljunk, hogy a gumink teljesítménye elvárhatóan csökken. A jó „esőgumi” esetén is óvatosabban kell nedves úton vezetni, az átlagos gumiabroncsok esetében, viszont még ennél is óvatosabban.

 

Bővebben: Vezetési tanácsok nedves útviszonyokra

Tisztelt Ügyfelünk!

Márciusi nyitva tartás! 

Nyitva H-P 8:20-ig.
Március 10.-án zárva.
Március 15-16-án zárva. 
Március 19.től szombaton is nyitva tartunk. H-Szo 8-20-ig. 

Taylor Kft