Nyári gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-280 6567

 
Márka:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

Téli gumi - leggyakoribb méretek

AquaplaningVége a nyárnak, és ilyenkor egyre több az esős nap. Mivel az elmúlt hónapokban csak száraz útviszonyokkal találkoztunk, nem árt a szokásosnál óvatosabban vezetni, mivel az esős, vizes, csúszós utak jóval komolyabb odafigyelést igényelnek vezetéstechnikai szempontból.

 

Van, aki ilyenkor már felteszi a téli gumit a kocsira, de a többség még a nyárival autózik, aminek igazából a most ebből a szempontból nincs jelentősége.

 

A lényeg, hogy a gumiabroncs megfelelő minőségű legyen. Száraz úton a legtöbb abroncs megfelel az alapvető elvárásoknak, ha a sebességet, és a vezetési stílust is a gumi teljesítményéhez igazítjuk. Az esős, vizes időben már más a helyzet. Ha nem kifejezetten olyan gumiabroncsok választottunk, ami a gumitesztek alapján kiválóan viselkedik a vizes úton, mindenképpen úgy kalkuláljunk, hogy a gumink teljesítménye elvárhatóan csökken. A jó „esőgumi” esetén is óvatosabban kell nedves úton vezetni, az átlagos gumiabroncsok esetében, viszont még ennél is óvatosabban.

 

 

 

Mik a nedves úton vezetés veszélyei?

 

-          Aquaplaning (vizenúszás)

 

Esőben, vagy vízátfolyásos úton való vezetés legnagyobb veszélye az aquaplaning jelensége. Ilyenkor a gumiabroncs elveszti a közvetlen kapcsolatot az úttal, és úszik az úton gyakorlatilag. Így természetesen a tapadás megszűnik, és a gépjármű szint irányíthatatlanná válik. Az aquaplaning jelenség általában akkor alakulhat ki, ha az ésszerűnél nagyobb sebességgel haladunk vízátfolyásos úton, vagy esőben, olyan útszakaszon ahol nem megfelelő a vízelvezetés.

 

 

A jelenség esetén a gumiabroncs mintaárkai nem tudják az úttesten lévő vízmennyiséget elvezetni, és a víz gyakorlatilag a hátára veszi az autót, a sofőr pedig úgy érzi, hogy úszik az kocsi úton.

 

Hogy kerülhető el?

 

Óvatosabb, lassabb vezetéssel, nem kopott, megfelelő nyomású gumiabroncsok használatával elkerülhető, vagy csökkenthető a veszély. Minél kopottabb az abroncs annál kevesebb vizet fog tudni elvezetni a mintaárok mélységének csökkenése miatt.

 

Mit tegyünk, ha mégis előfordul a jelenség?

 

Ne fékezzünk! Ha fékezünk az autó sodródni fog, és ha a kerekek újratapadást találnak, irányíthatatlanná válik a jármű! Tartsuk keményen a kormányt, és készüljünk fel rá, amikor újra tapadni kezdenek az abroncsok. Tartsa az irányt, és fokozatosan csökkentse a gázt.

 

-          Nagyobb féktáv

 

Vezessünk lassabban, hogy ne legyen szükség hirtelen fékezésre.

 

-          Rossz látási viszonyok (eső)

 

Jó minőségű, nem kopott ablaktörlőlapátok, és minőségi ablakmosó folyadék használata.

Aquaplaning

idopontfoglalas

Webáruházaink

Motorgumi áruházunk is érdekelheti!

motorgumi banner kicsiAlufelni webáruházunk

alufelni banner kicsi

 

Nyitva tartás

Taylor Gumi-, és Klímaszervíz Kft

1194 Budapest Méta u. 13.

Tel: 061-280 6567

E-mail: info@taylorgumi.hu

Nyitva tartás:

H: 8-17h 

K: 8-17h

SZ: 8-17h

CS: 10-20h

P: 8-17h

SZ-V: Zárva

Szezonos nyitva tartás (tavaszi és őszi átállás):

H-SZ.:8-20h

point s katyugarancia logo