Téli gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-280 6567

 
Márka:
Év:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

November elseje, vagyis hétfõ óta számon kérhetõ Ausztriában a téli abroncs használata, s az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) felmérése szerint az autósok nagy része a határidõ után egy nappal már le is cserélte a nyári gumikat télire.

Tavaly óta november 1. és április 15. között legkevesebb 35 euró büntetésre számíthat az, aki télies útviszonyok mellett - havas, jeges úton - nyári abroncsokkal közlekedik Ausztriában. Behavazott úton megengedett a nyári gumi is, de csak hólánccal.

 

Az ÖAMTC kedden közzétett körképe szerint az osztrák tartományok többségében keddig minden száz autósból 70-80 hajtotta végre a cserét. A jelek szerint a felsõ-ausztriaiak a legóvatosabbak, itt már 86 százalék téli gumikkal kel útra. Ezzel szemben Bécsben az autósok negyven százalékánál még "nyári idõszámítás" van.

 

Az autóklub adatai szerint tavaly télen az autók 90-95 százalékát szerelték fel az idõjárásnak megfelelõ abronccsal. Érthetõ az osztrákok elõvigyázatossága, hiszen az Alpokban már október közepén is elõfordultak behavazott útszakaszok. Az idõjárás mellett a jogszabályok is a cserére ösztönöznek: habár a büntetés legkisebb összege 35 euró, akár ötezer euróig is felkúszhat a bírság, ha az autós másokat veszélyeztet a hanyagságával.