Téli gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-280 6567

 
Márka:
Év:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

eu_gumiabroncs_cimkeAz Európai Uniós követelményeknek megfelelően 2012. novemberében (1222/2009/EK rendelet), hazánkban is, mint ahogy EU teljes területén, bevezetésre kerül a gumiabroncsok alapvető tulajdonságairól tájékoztatás nyújtó gumiabroncs címke.

  Az új abroncs címke bevezetésen legfőbb célja, hogy a vásárló tájékoztatás kapjon az kiválasztott gumiabroncs három kiemelt tulajdonságáról. A címkéknek köszönhetően tájékoztatást kapnak a vásárlók a gumiabroncs környezetterhelési valamint biztonsági tulajdonságairól, növelve a közlekedés biztonságát és csökkentve a környezetszennyezést.

 

 

 

Az abroncscímkézés előírásairól az Európai abroncs és gumi gyártók szövetségének weboldaláról tájékozódhat. ERTMA honlap

 

{xtypo_info}A gumiabroncsok címkézéséről szóló rendelet a személyautók, kishaszonjárművek és nagy teherautók abroncsaira vonatkozik! Nem vonatkozik a szabályozás például a motorkerékpár gumiabroncsokra.{/xtypo_info}

 

 

 

tyre_labels

 

Az abroncscímke, az alábbi három tulajdonságról tartalmaz fontos információkat:

 

 

- Üzemanyag fogyasztás hatékonysága (üzemanyag takarékosság)


- Tapadás nedves úton


- Külső, gördülési zaj (zajszint)

 

 

{xtypo_alert}A fenti három kategória szerint minden 2012. július után gyártott gumiabroncs felcímkézésre kerül. {/xtypo_alert}

 

 

Az abroncscímke ismerős lehet, hiszen nagyon hasonlít az áruházakban előforduló, többek között a mosógépeken található, hasonló okból bevezetett címkéhez.

 

Az abroncscímke szerint sorolja be a gumikat a kategóriák között. A legjobb a zöld, a legrosszabb pedig a piros szín.

 

 

Üzemanyag fogyasztás hatékonysága (üzemanyag takarékosság)

 

uzemanyagfogyasztasA címke baloldali részén, elsőként a az üzemanyag fogyasztás hatékonyságát jelző érétket találjuk. Az üzemanyag fogyasztást, a gumi szempontjából leginkább a gördülési ellenállás határozza meg.  A nagyobb a gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok, a forgás során nagyobb mértékben deformálódnak, és több energia veszik el hő formájában, így több üzemanyag szükséges a haladáshoz. Az alacsonyabb gördülési ellenállás alacsonyabb fogyasztást jelent, így természetesen kevesebb károsanyag is kerül a levegőbe.

Az abroncs címkén sávosan, szín szerint jelenik meg az üzemanyag fogyasztás hatékonyságát jelző érték. A legtakarékosabb abroncsok A, legkevésbé gazdaságosak pedig G jelölést kapnak.

Az A és a G besorolást kapott abroncsok között akár 7,5%-nyi többletfogyasztás is mérhető.

 

 

 

Tapadás nedves úton (biztonság)

 

tapadas_nedves_utonAz abroncscímke jobb oldalán találjuk a nedves tapadást minősít értéket. A gumiabroncsok nedves úton való tapadása a legfontosabb érték a három közül, hiszen a gumi szempontjából a első számú biztonsági tényező. A gumik nedves tapadását hét szinten különbözteti meg az abroncs címke, A-tól G-ig. A legjobb tapadással rendelkező abroncsok az A, míg a kevésbé tapadók B, C, D, E, F, G jelölést kaphatnak.

 

A gördülési ellenállás és a tapadás egymással szembenálló célok, így nagyon nehéz azt a szinten elérni, hogy mindkét szempontból kiemelkedő legyen egy abroncs. El kell dönteni, hogy melyik szempontra fektetünk nagyobb hangsúlyt a kiválasztáskor.

 

Egy A és egy F minősítést kapott gumiabroncs esetében a féktávolságok közötti különbség akár 18 m is lehet. Fontos tudni, hogy a méréseket 80km/h sebességről való fékezés esetén mérik, és nem teljes megállásig, hanem 2km/h sebességre fékezésig tart a mérés. Egy F kategóriás gumiabroncs még 49 km/h sebességgel halad, amikor az A kategóriás már megáll.

 

{xtypo_info}A D és a G jelölés egyelőre nincs használatban!{/xtypo_info}

 

 

Külső zajszint

 

A külső gördülési zaj mérése decibelben történik (dB), és a 2016-ban bevezetésre kerülő abroncsgördülési zajszinttel hasonlítják.

 

kulso_zajszint

1 fekete hanghullám
3 dB-lel alacsonyabb, mint jövőbeni európai határérték

2 fekete hanghullám
megfelel a jövőbeni európai határértéknek

3 fekete hanghullám
megfelel a jelenlegi európai határértéknek

 

 

Az a gumi, ami nem felel meg az érvényes határértéknek, természetesen forgalomba sem kerülhet.

Természetesen, az abroncscímként található három tulajdonság mellett, rengeteg szempont szerint lehet vizsgálni az abroncsokat. Ezért megőrzik kiemelt fontosságukat a független szervezetek, magazinok által elvégzett gumitesztek.

 

{xtypo_info}Olvassa el az ADAC által elvégzett 2012-es téli gumi teszt, általunk készített elemzését.{/xtypo_info}

 

Tekintse meg a Continental által készített videót, amiben összefoglalva tekinthetők meg a tudnivalók az EU abroncscímkékről!

idopontfoglalas

Webáruházaink

Motorgumi áruházunk is érdekelheti!

motorgumi banner kicsiAlufelni webáruházunk

alufelni banner kicsi

 

Nyitva tartás

Taylor Gumi-, és Klímaszervíz Kft

1194 Budapest Méta u. 13.

Tel: 061-280 6567

E-mail: info@taylorgumi.hu

Nyitva tartás:

H: 8-17h 

K: 8-17h

SZ: 8-17h

CS: 8-17h

P: 8-17h

SZ:  Zárva

V: Zárva