Téli gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-280 6567

 
Márka:
Év:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

Nyári gumi - toplista

feknyomokSokan felteszik a kérdést: "Mekkora szerepet játszik a gumiabroncsok gyártási dátuma a teljesítményben és a biztonságban?" Erre a válasz egyszerű: kevesebbet, mint gondolnád.

Az első dolog, amit észben kell tartanod, hogy a gumiabroncsok minősége nem közvetlenül függ a gyártási dátumtól. Fontosabb tényezők, mint például az típusa, a márka minősége, a gyártási folyamatok, a tárolás és a karbantartás mind-mind nagyobb szerepet játszanak a gumiabroncs élettartamában és teljesítményében. 

A gyártók szövetsége szerint minden 3 évnél fiatalabb abroncs újnak számít. Ezért ha egy autógumit megfelelően tárolnak - azaz sötét, száraz helyen, ahol  közvetlen UV-sugárzás - annak minősége nem romlik hosszú évekig, függetlenül a gyártási dátumtól.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha a vásárolt gumiabroncsok között eltérés van a gyártási dátumokban. Az egyszerű válasz az, hogy semmi. Ha egy defekt után cserélnünk kell az abroncsot, a helyettesítő gumi gyártási dátuma valószínűleg eltérhet a többitől. De ez semmilyen módon nem befolyásolja az abroncsok teljesítményét, mint ahogyan a biztonságunkat sem. Ezért nem jellemző, szokás egy javíthatalan defekt, miatt négy új abroncsot cserélni.

A fékút hossza, és formája(egyik gumi jobban fékez, a másik kevésbé) nem a különböző gyártási időpontú, de egyébként azonos abroncsok használatából adódik, hanem az eltérő kopottsági állapotú abroncsok használatából.

Az abroncsok fékezési teljesítménye elsősorban a kopás, az abroncsok állapotától, és a megfelelő karbantartás hiányától függ. Tehát ha az abroncsaid egyformák és azonos kopottsági állapotban vannak, nem lesz tapasztalható különbség a teljesítményükben, függetlenül a gyártási dátumuktól.

Végül, de nem utolsósorban, figyelembe kell venni, hogy az abroncsok élettartama nagyban függ a használattól. Még a legjobb minőségű abroncsok is elkopnak, ha túlterhelik őket, vagy nem megfelelően karbantartják. Ha megfelelően gondoskodsz az abroncsaidról, azok hosszú ideig biztonságosak és hatékonyak maradnak, függetlenül a gyártási dátumuktól.

Összefoglalva, nem kell aggódnod, ha a vásárolt gumiabroncsaid gyártási dátuma eltér, vagy ha nem vadonatújak. Amíg megfelelően tárolják és karbantartják őket, teljesítményük és biztonságosságuk nem szenved csorbát. Így bátran utazhatsz, biztos lehet benne, hogy a kerekeid minden körülmények között megbízhatóak. 

Az autógumi vásárlásnál néhány további tényező is kulcsfontosságú, és ezek közül az egyik a gumi minősége. Egy prémium gyártó abroncsa a legtöbb esetben még félig kopott állapotban is jobb teljesítményt nyújt, mint egy ismeretlen vagy kevésbé megbízható márkájú gumi. Ez érzékelhetően jobb kezelhetőséget és alacsonyabb fékutat eredményez, ami növeli az autó biztonságát és vezetési élményét.

Ezért a következő alkalommal, amikor gumiabroncsot vásárolsz, ne hagyd, hogy a bármi elvonja a figyelmedet a legfontosabb tényezőről - a minőségről. Ha minőségi gumit választasz, bármikor biztonságosan utazhatsz, legyen szó rövid városi utakról, hosszú autópályás utazásról, vagy hegyi szerpentinen való kanyargásról.